Moed is als die eigenzinnige vriend die je altijd op onverwachte momenten uitdaagt. Soms staart het je aan vanaf de rand van het duikplank, terwijl je je afvraagt of je wel in dat onbekende zwembad wilt springen. Maar laten we eerlijk zijn, moed is gewoon een rockster die ons allemaal nodig hebben in ons levensconcert.

John Strelecky, auteur van het inspirerende boek “Life Safari,” heeft een unieke kijk op moed die ons kan helpen om minder bang te zijn en moediger te worden. Hij beschrijft moed als de bereidheid om het onbekende te omarmen zonder garanties, om eerlijk te zijn tegenover onszelf wanneer we onder ons potentieel presteren, en om onze eigen capaciteiten te vertrouwen, zelfs als we op het scherpst van de snede staan.

Moed is als die ene onbezonnen vriend die je altijd aanspoort om je grenzen te verleggen. Het is de sprong van de ene stoeprand naar de andere voor een kind, of het starten van een bedrijf vanuit het niets voor een ondernemer, of zelfs het hervatten van het skiën na een blessure voor een doorzetter.

Maar waar komt die moed vandaan? Strelecky stelt dat we allemaal geboren worden met een flinke dosis moed in ons DNA. Het is alsof we vóór onze geboorte een lijst van uitdagingen hebben samengesteld die we tijdens ons leven willen aangaan. Het is alsof we een reisroute plannen voor de meest epische vakantie ooit. Alleen zijn deze ‘vakantie-ervaringen’ eigenlijk levensuitdagingen, en we hebben ze niet gekozen omdat ze gemakkelijk zijn, maar omdat ze ons laten groeien.

Nu, hier komt het intrigerende deel: we herinneren ons deze uitdagingen niet meer als we eenmaal geboren zijn. We hebben ook geen flauw benul van de superkrachten die we hebben om deze uitdagingen aan te gaan. Het is als een verrassingsavontuur waarbij we onszelf moeten ontdekken terwijl we gaan.

Maar er is een lichtpuntje. Als we eenmaal begrijpen dat het leven een spel is met uitdagingen die ons laten groeien, kunnen we onze angsten opzij zetten en het spel omarmen. We realiseren ons dat die uitdagingen niet vanzelf verdwijnen, integendeel, ze komen steeds intenser terug als we ze negeren. Dus, wat doen we? We zoeken naar onze ingebouwde superkrachten en gaan het spel moedig spelen.

Strelecky moedigt ons aan om te leren van anderen, om voorbeelden te vinden van mensen die soortgelijke uitdagingen hebben overwonnen. Dat kunnen levende mensen zijn, maar ook de helden uit het verleden. Hun verhalen herinneren ons eraan dat moed iets is wat we in ons hebben. Het is een universele kracht die ons in staat stelt niet alleen te overleven, maar te groeien, te gedijen en uit te blinken.

“Net zoals die baby die leert lopen, beginnen we allemaal ver verwijderd van wat we uiteindelijk kunnen doen. Maar als we niet beginnen, worden we nooit beter.” – John Strelecky

Dus, hoe kunnen we onze moed vergroten als we ons van binnen klein voelen? Het begint met baby-stapjes. Denk aan een baby die leert lopen. Het begint met observeren, dan kruipen, staan en uiteindelijk lopen. Zo groeien ook onze moedspieren. We kunnen inspirerende video’s bekijken, biografieën lezen en nieuwe dingen uitproberen.

En dan is er de bestemming. Wat betekent moed voor jou? Is het de moed om je verhaal te vertellen voor een publiek, eerlijk te zijn over je fouten, of een ongezonde baan of relatie te beëindigen? Duidelijkheid over je bestemming stelt je in staat om je groei te sturen terwijl je je moed ontwikkelt. Zoek rolmodellen die vergelijkbare obstakels hebben overwonnen.

Een handige techniek om je bestemming te ontdekken is de “Stoppen, Starten, Doorgaan” benadering. Wat wil je stoppen met doen? Wat wil je beginnen te doen? En wat wil je blijven doen?

Laten we niet vergeten dat we allemaal ergens beginnen. Elke expert begon als een beginner. Het is de reis van kruipen naar rennen die het avontuur waardevol maakt.

Tot slot, vind de juiste motivatie. Vaak zullen we meer doen voor anderen dan voor onszelf. Onze daden zijn een rolmodel voor de mensen om ons heen. Dus laten we moedig zijn, niet alleen voor onszelf, maar ook voor degenen die naar ons kijken voor inspiratie.

Dus, ga eropuit en geniet van dit avontuur dat leven heet, gewapend met moed en vastberadenheid. Want zoals John Strelecky ons leert, is moed de sleutel tot een geweldig leven. Inspiratie hierbij nodig? Plan hier via de knop rechtsonder je GRATIS speedcoach sessie in.

Lees hier het oorspronkelijke artikel.