Ben jij iemand die vaak met een glimlach op het gezicht door het leven gaat? Of merk je juist dat je gezicht vaak neutraal staat of zelfs chagrijnig kijkt? Als tevreden mens herken ik deze situatie maar al te goed. Hoewel ik niet altijd met een glimlach rondloop, zijn er wel bepaalde dingen die mijn gezicht spontaan laten oplichten. En een daarvan is het zien van een zwaluw. Sterker nog, toen ik er vandaag weer eentje zag, begon ik direct te lachen! In dit blog wil ik graag met jou delen waarom deze kleine vogel mij altijd zo blij maakt en wat jij hier van kunt leren. Ik vertel je graag over de kracht van het ankeren voor een positievere mindset.

Mijn herinneringen aan de camping in Frankrijk

In het verleden gingen we elk jaar naar dezelfde camping in Frankrijk, bij Nantes aan de kust, net onder Bretagne. Het was een eenvoudige camping met ongeveer 40 plaatsen in een U-vormige opstelling. Ondanks dat mijn ouders wel eens naar andere campings wilden gaan, wilde ik niet weg omdat ik daar al veel Franse vrienden en vriendinnen had gemaakt. Er was geen speeltuin en geen zwembad, maar omdat ik de eerste jaren mijn zus bij me had en later genoeg vrienden maakte, miste ik niets. Onze vaste plek was nummer 11 en de camping was vlakbij het strand. Na jaren van vakanties van ongeveer 4 weken op dezelfde plek, waren we goed bekend in de hele regio, maar ondanks dat slaagde ik er elk jaar in om te verdwalen op weg naar bijvoorbeeld de bakker of de supermarkt in het dorp (maar ik heb gelukkig andere talenten).

Het toiletgebouw met de zwaluwnestjes

Op de camping was het toiletgebouw niet bepaald het meest luxueuze gebouw dat je ooit zou tegenkomen. Het was eigenlijk net zo eenvoudig als de rest van de camping. Er was slechts één zittoilet en één berucht hurktoilet, zoals we die van Frankrijk kennen. Maar wat het toiletgebouw zo speciaal maakte in mijn herinnering, waren de prachtige zwaluwnesten die elk jaar in de hoeken van het gebouw waren te vinden. De nesten waren prachtige kunstwerkjes, zorgvuldig samengevlochten uit stro en takjes vakkundig in elkaar gekleid. En meestal waren deze mooie nesten ook nog gevuld met schattige jongen die altijd nieuwsgierig over de rand van het nest heenkeken. Het was een klein detail op een simpele camping, maar voor mij was het een bron van blijdschap en verwondering.

Het ankeren van positiviteit

Terwijl ik meer te weten kwam over mindset en de manier waarop je deze kunt beïnvloeden, ontdekte ik ook het concept van ankeren. Dit houdt in dat je een positieve emotie koppelt aan een specifieke trigger, zoals een woord, beeld of aanraking. In mijn geval was de trigger een zwaluw en de emotie die ik eraan gekoppeld had was vreugde. Telkens wanneer ik in Nederland een zwaluw zag vliegen, bracht ik mezelf bewust terug naar mijn tijd op de Franse camping en herinnerde ik me alle mooie momenten die ik daar had meegemaakt, met in het bijzonder de schattige baby zwaluwen. Het was alsof ik weer terug was op die plek en deze herinneringen brachten direct een glimlach op mijn gezicht. Door dit proces steeds opnieuw bewust te herhalen bij elke zwaluw die ik zag, is het inmiddels een automatisme geworden in mijn hersenen: zodra ik een zwaluw zie, verschijnt er direct een lach op mijn gezicht.

Het belang van positiviteit

Het is fascinerend om te zien hoe ons brein werkt en hoe we ons gedrag kunnen veranderen door onze gedachten bewust te sturen. Het is namelijk bewezen dat positieve gedachten en emoties een grote invloed hebben op ons welzijn en onze prestaties. Door vaker positieve emoties te ervaren, train je je brein om positief te denken en te handelen. Het werkt als een spier die je kunt trainen.

Daarom is het zo belangrijk om dingen te doen waar je blij van wordt. Of dat nu kleine of grote dingen zijn, het maakt niet uit. Als het maar positief voor jou voelt. Zoek naar die triggers die jouw gelukkig maken en veranker ze in je brein. Door deze positieve triggers bewust op te zoeken, geef je jezelf een mentale boost en vergroot je jouw veerkracht en welzijn.

Conclusie

Terugdenkend aan mijn tijd op die Franse camping en de schattige zwaluwen in het toiletgebouw, realiseer ik me dat ik in staat ben geweest om een positieve emotie te verankeren in mijn brein. Door bewust te herhalen en te focussen op deze positieve emotie, kan ik nu heel gemakkelijk glimlachen als ik een zwaluw zie.

Dit principe van ankeren en positiviteit geldt voor iedereen. Door bewust te focussen op wat jou blij maakt, kun je jezelf trainen om positief te denken en je welzijn te vergroten. Het is een krachtig hulpmiddel om meer veerkracht en geluk in je leven te creëren.

Zoek daarom naar die triggers die jou blij maken en veranker ze in je brein. Voor mij is het een zwaluw, voor jou kan het iets anders zijn. Maar wat het ook is, zorg dat je het bewust herhaalt en zo een positieve associatie creëert. Je zult zien dat het je mentale welzijn ten goede komt. Hulp hierbij nodig? Neem gerust contact met me op, ik help je graag.

Foto credits: Koop Strijker