Regelmatig pieker ik over de vraag “Welk probleem van de mensen los ik met mijn coaching op?” In de huidige tijd waarin coaches nog sneller de grond uit schieten dan paddenstoelen, is het belangrijk om onderscheidend te zijn en je te richten op één specifieke niche. Daarnaast is het belangrijk om in je communicatie eerst even de pijn te benadrukken die jouw mogelijke klant ervaart. Even lekker de vinger op de zere plek leggen. Lekker diep porren in een open wond om ze te laten voelen waar de pijn zit, zodat ze zich eerder genoodzaakt voelen om je ‘product te kopen’.

Zelf ervaarde ik het onlangs ook. Ik word regelmatig plat gebeld en gemaild door mensen die mij tig K aan omzet beloven. Grote aantallen ‘klanten’ toezeggen en de mooiste cursussen en trainingen hebben om dit allemaal te realiseren in amper een paar uur per week.

 

Ik weet echt wel hoe de commercie werkt.

Omdat ik jarenlang commerciële functies heb bekleed weet ik echt wel hoe het werkt en toch sprong één van die verkoopgesprekken er voor mij tussen uit. We waren al een tijdje aan het bellen, het was een strategie gesprek en ik dacht leuke tips ter verbetering van mijn website te krijgen. Op een gegeven moment ging het gesprek een kant op die ik helemaal niet wilde. Daar waar het eerst vooral wat positieve vragen waren die ze me stelde, sloeg het gesprek daarna om.

“Maar wat als je nou helemaal geen klanten meer hebt, wat gaat er dan gebeuren?” Nog niet direct realiserende waar deze vraag heen ging, antwoorde ik eerlijk “Dan heb ik geen inkomsten meer.” Ze ging verder: “En wat zouden dan de gevolgen zijn als je een tijd lang geen inkomsten meer hebt?” Oké ik begreep welke kan ze op wilde en dat was absoluut níet de kant die ik op wilde, dus dat was dan ook letterlijk mijn antwoord. “Ik snap waar je heen wilt, maar dat gaat sowieso niet gebeuren. Ik kom niet zonder coachees (/’klanten’). Mijn producten zijn goed en mensen hebben er veel aan.”

“Maar hoe zou je je voelen als dit wél gebeurde? En wat zou dat met je doen?” ging ze stug verder.

Ik geloof er in waar je op focust dat groeit. Dus ik wilde mijn focus helemaal niet hebben op angsten voor geen inkomsten of om zonder ‘klanten’ te komen zitten. Ze wilde bij mij de noodzaak om iets aan mijn commercie te gaan doen zo groot maken, door eerst even die vinger in een wond te prikken. En aangezien er bij mij geen wond zat, leek het er bijna op dat ze er zelf ééntje wilde gaan creëren. Waarom moet er eerst zo’n noodzaakt gecreëerd worden?

 

Dus welk probleem los ik op met mijn coaching?

Wie zegt dat je een probleem moet hebben om bij mij een training te volgen. En wat zouden de gevolgen zijn als je helemaal nooit een training bij mij gaat volgen? Hoe zou je leven er dan uit zien? Nou waarschijnlijk hetzelfde als nu en als jij daar helemaal tevreden mee bent, vind ik dat hartstikke prima.

Maar voor iedereen die denkt “Wat wil ik nou écht in het leven?” “Hoe wordt ik (weer) gelukkig?” Of de mensen die al jarenlang het idee hebben dat ze geleefd worden in plaats van dat ze zelf leven. Voor díe mensen heb ik een hele krachtige training: de Life Safari. Bewezen life-changing (wereldwijd) en met 100% garantie.

“De mensen die aan mij toe zijn, die vinden mij echt wel.”

Je zult begrijpen dat ik het aanbod voor de commerciële training heb afgeslagen. Ik wil helemaal niet ‘mijn producten’ verkopen. Ik wil mensen verder helpen. En als je zo overtuigd bent van je methode en je eigen krachten hoef je eerst niet in andermans wonden te lopen porren. De mensen die aan mij toe zijn, vinden me echt wel.

Mocht je het leuk vinden om te helpen, dat mensen mij vinden? Deel deze blog via onderstaande knoppen.