De meeste van de volgende inspirerende namen herken je vast. Bij sommige namen weet je misschien ook waarom ze bekend zijn, maar wat kun je leren van de volgende inspirerende mensen?

Inspirerende mensen zoals Martin Luther King, Mahatma Ghandi en Barack Obama staan in ons geheugen gegrift. Ze zijn bekend om hun uitspraken of om hun acties, maar wat kunnen we leren van deze inspirerende personen?

Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi is het inspirerende voorbeeld van je hart volgen en geweldloos strijden. Martin Luther King en Gandhi streden beiden voor een wereld waarin huidskleur niet uit zou moeten maken. Gandhi werd namelijk zelf ooit eens een trein uitgezet, omdat hij weigerde naar een 3e klas treinstel te verhuizen, terwijl hij gewoon beschikte over een kaartje voor het 1e klas treinstel.
Mahatma Gandhi riep het volk op zich te verzetten tegen de pasjeswetgeving, maar er mocht geen geweld worden gebruikt en niet worden gescholden. In de zeven jaar die hier op volgden werden duizenden mensen in elkaar geslagen, gevangengezet en vernederd, maar er werd van de kant van de Indiërs geen geweld gebruikt.

Gandhi was zijn hele leven tegen gewelddadig verzet. Burgerlijke ongehoorzaamheid vond hij wel een goed middel om te protesteren tegen discriminatie. Toen de Transvaalse overheid in 1909 bepaalde dat alle Indiërs zich moesten inschrijven en hun vingerafdrukken moesten afgeven, riep Gandhi zijn volgelingen op het bevel te negeren. Mahatma Gandhi is het inspirerende voorbeeld van doorzettingsvermogen, zonder agressie. Een van zijn bekendste quotes is dan ook:

    “Je kunt geen hand schudden met een gebalde vuist”

Martin Luther King

“I have a Dream…” Iedereen kent de historische speech van Martin Luther King waarin hij pleit voor gelijkheid tussen verschillende rassen, huidskleuren en uiterlijkheden. Dat mensen worden veroordeeld op hun gedrag, in plaats van hun uiterlijk. Iedereen kent zijn verhaal, zijn rede. Maar wist je ook dat I have a Dream in eerste instantie helemaal niet de rede was die hij wilde voordragen?

Twaalf uur voordat hij zijn speech moest geven, had Martin Luther King nog geen letter op papier gezet. Op een gegeven moment had hij acht verschillende versies van een speech die in de buurt kwam van de boodschap die hij wilde overbrengen. En toen was daar het moment: hij stond achter de microfoon en wilde zijn publiek toespreken. Toen kwam plotseling een stem uit het publiek. Het was zangeres Mahalia Jackson. Ze riep: “Tell them about the dream, Martin!” En zo geschiedde. Hij sprak vanuit zijn hart. Eén van de meest inspirerende personen aller tijden. Verdrietig genoeg overleed Martin Luther King op 39-jarige leeftijd toen hij werd neergeschoten op een balkon. Nog voordat hij kon weten dat zijn droom is uitgekomen.

Barack Obama als inspirator

Acht jaar lang is Barack Obama president geweest van Amerika. Bijzonder vooral, is dat hij de eerste Amerikaanse president van (deels) Afrikaanse afkomst is. Hij heeft zich niet laten tegenhouden door alle vooroordelen die er speelden (want die waren er genoeg!). Mede door waar Martin Luther King en Gandhi voor streden, is Obama destijds president geworden. Natuurlijk ook voor het grootste deel door zijn eigen doorzettingsvermogen. Hij liet zich niet tegenhouden.

Maar weet je wat deze drie inspirerende personen gemeen hebben? Ze waren gek genoeg om te denken dat zij de wereld konden veranderen. En ze deden het.

Doe alsof je gek bent!

Doe alsof je gek bent en doe wat jou gelukkig maakt. Laat je geluk niet afhangen van de mening van anderen! Mensen om je heen kunnen met je mee denken en je tips geven, maar zodra ze je adviseren om af te stappen van jouw dromen en doelen, is het foute boel. Wees alsjeblieft die gek die denkt dat hij de wereld kan veranderen, want het kan. Wees die persoon die je wilt zien in de wereld. Val, sta op, begin opnieuw, maak fouten, leer. Maar stop nooit met dromen najagen en doelen bereiken.

Daarvoor is het leven te kort.

Heb je behoefte aan meer inspiratie, eye-openers en mogelijkheden om het leven van jouw dromen te leven? Leven zoals JIJ het wilt. Volg dan de online cursus De Experience en ontdek in 5 inspirerende lessen hoe jij jezelf weer de belangrijkste persoon in je leven maakt.