Het klinkt zo cliché en voor velen lijkt het een utopie. Toch is het gemakkelijker haalbaar dan je denkt, als je er maar voor open staat.

“Elke dag genieten” is één van mijn eigen Big Five For Life doelen. Het lukt gelukkig vrij aardig, ook al betekent dit niet dat ik elke dag non stop fluitend door het leven ga. Ook ík ben wel eens een dag chagrijnig of gewoon niet helemaal happy. Toch blijf ik elke dag op zoek naar geluksmomentjes, hoe klein ze soms ook zijn.

Vandaag kwam ik hier weer een mooi voorbeeld van tegen. Het is een miezerige zondag en de lucht is de hele dag al grauw. Niet echt omstandigheden om vanzelf vrolijk van te worden. Ik moest voor de zoveelste keer mijn hond Rose uit laten en had er eerlijk gezegd niet zo veel zin in. Weer dat zelfde rondje, in dezelfde wijk, met grauw weer en dan ook nog eens met Rose aangelijnd omdat ze loops is, terwijl ik haar veel liever los laat lopen. Toch gedurende de wandeling kon ik ineens weer even genieten.

We waren al ongeveer een kwartiertje onderweg toen ik me ineens besefte dat Rose zo netjes naast me liep en totaal niet trok aan de riem. Ik keek haar even blij aan en alsof ze dat door had, keek ze ook naar mij met een vrolijk koppie. Ik realiseerde me dat als ze aan de riem trok ik me daar bijna continue aan irriteerde en ik haar de hele tijd zou corrigeren, terwijl nu, dat ze voorbeeldig naast me liep, ik er haast geen aandacht aan schonk en het bijna onopgemerkt voorbij zou laten gaan. Zonde, want er zit best veel werk in om haar netjes te laten lopen, dus als het dan ook gebeurt, mag ik daar ook best trots op zijn en even van genieten.

“Best typisch als je er over nadenkt, praktisch dezelfde gebeurtenis: het uitlaten van de hond, kan gemakkelijk wel negatieve energie oproepen, terwijl het niet zo maar een positieve reactie te weeg brengt.”

Best typisch als je er over nadenkt, praktisch dezelfde gebeurtenis: het uitlaten van de hond, kan gemakkelijk wel negatieve energie oproepen, terwijl het niet zo maar een positieve reactie te weeg brengt.

Zo gaat het eigenlijk best vaak in het leven. De vervelende of irriterende dingen blijven we maar focus op houden, net als het trekken aan de riem, terwijl die fijne momenten bijna ongemerkt voorbij gaan.

Nadat ik bewust genoot van het feit hoe fijn we samen liepen vielen me ineens meer dingen op, ik zag hier en daar ineens wat mooie bloempjes tussen het natte gras, een schattige reiger die lekker een dutje deed langs de waterkant en ik hoorde een vogeltje tsjilpen, die ik daarvoor nog niet gehoord had.

Het geluid van die vogel bracht me in gedachten weer even terug naar Australië. Waar ik een paar jaar geleden een fantastische reis doorheen maakte. In 6 weken tijd had ik 5 staten bezocht! En wat had ik ongelofelijk veel gezien: schitterende natuur, enorm lieve mensen en vooral heel veel vogel geluiden gehoord.
Ik begon in Sydney, Nieuw-Zuid Wales, reisde door naar Queensland om vervolgens te vliegen naar het Noordelijk Territorium om met een groepssafari af te reizen naar Zuid Australië en ik sloot af in Victoria. Doordat ik grotendeels alleen reisde nam ik de dingen misschien wel extra in me op. Veel wandelingen maakte ik in stilte waardoor ik al mijn zintuigen volop alle prikkels kon laten absorberen. Ik hoorde zo enorm veel vogelgeluiden en wilde deze het liefste de hele tijd opnemen zodat ik het aan het thuisfront kon laten horen, maar ook zodat ik er zelf nog van kon genieten als ik weer in Nederland was. Ik vond het zo jammer dat we in Nederland niet zoveel zingende vogels hadden.

Het was ergens in januari dat ik weer terugkwam in Nederland. Toen het voorjaar langzaam zijn intrede maakte, hoorde ik ineens diverse verschillende vogels in mijn tuin of onderweg naar de supermarkt. Ik realiseerde me dat deze vogels echt niet nu ineens in Nederland huisvestte, maar dat deze er ongetwijfeld elk jaar al waren. Ik had alleen even een eye-opener nodig gehad om dit te horen. Oftewel een ear-opener in dit geval.

Vanaf dat moment hoor ik bijna altijd vogels als ik buiten ben. Vaak brengt het me in gedachte even terug naar mijn fantastische reis door Australië. Ik besef me dan weer dat er zoveel moois is om te zien, te doen en te ervaren, als je maar je ogen er voor opent.

Dus of het nu een fijn moment met je partner, je kind of je huisdier is. Of dat je misschien kunt genieten van de geur van verse koffie of een prachtige zonsopkomst. Hou je ogen er voor open en geniet.

Op die manier is elke dag genieten, ook al is het maar van iets heel kleins, echt goed te realiseren. Probeer het en ontdek welke kettingreactie tot het zien van meer mooie dingen er bij jou ontstaat.

Dus geniet van je dag vandaag!