En dan ineens ben je bijna 40 jaar en kom je op een punt in je leven dat je je afvraagt hoe nu verder? Al vaker wist ik niet precies welke keuzes ik moest maken met betrekking tot mijn loopbaan, maar nu ik me vast houd aan mijn Big Five kom ik tot de conclusie dat ik al veel eerder diverse signalen heb gekregen dij mij geprobeerd hebben in de goede richting te sturen.

Ik was altijd al erg ambitieus. Ik wilde groeien in mijn werk en wilde altijd meer.  Zelden was ik echt tevreden over mijn werkgever, mijn leidinggevende of over mijn functie. Ondanks ik keihard werkte haalde ik niet genoeg voldoening uit mijn functies. Totdat mijn laatste werkgever failliet ging en ik besloot een lange stille droom waar te gaan maken: ik ging voor mezelf beginnen.

Alsof het toeval was kwamen plotseling oud bekenden op mijn pad waar ik allemaal iets voor kon betekenen. Binnen no-time had ik diverse opdrachtgevers voor mijn bedrijfje als Virtual Assistant en ondanks deze vliegende start voelde ik evengoed niet die voldoening waar ik op hoopte en wederom belandde ik op een punt dat ik niet goed wist hoe nu verder.

“Regelmatig zat ik te dagdromen over wat voor werk ik graag zou willen gaan doen en steeds weer kwam hetzelfde beeld in mijn hoofd.”

Regelmatig zat ik te dagdromen over welk werk ik graag zou willen gaan doen en steeds weer kwam hetzelfde beeld in mijn hoofd. Ik zag mezelf steeds staan voor een groepje mensen. Mensen iets vertellen, hun iets leren en hun vooral te motiveren. Keer op keer wist ik dat ik dit wilde gaan doen, maar wat heb ik ze nou te vertellen? Wat kan ik mensen gaan leren? Ik kon het niet bedenken tot ik op het zoveelste nutteloze moment gedachteloos over Facebook scrolde en ineens mijn aandacht werd getrokken naar de advertentie van Big Five For Live: Coaches gezocht.

Hey! Maar dat lijkt me gaaf! En Big Five, dat ken ik toch? Na heel diep graven in mijn geheugen herinnerde ik het me weer. Ik heb ooit eens een spreker gezien van Big Five For Live tijdens een carrièrebeurs enkele jaren geleden. Daar heb ik toen ook, geheel tegen mijn eigen gewoontes in, 2 boekjes gekocht: The Why Café en The Big Five For Live.

Na een duik in mijn boekenkast vond ik de boekjes weer terug en daar waar ik er des tijds niet doorheen kwam las ik ze nu in één ruk uit. Hier werd ik enthousiast van! Dit is wat ik wil!

Ik nam contact op omdat ik wilde weten hoe ik coach kon worden bij deze interessante organisatie. Het bleek dat er al snel plek was bij een Big Five For Live Safari, een 2-daagse workshop waarin ik zou leren welke 5 levensdoelen mij een succesvol leven konden bezorgen, volgens mijn eigen definitie van succes. Dat klonk natuurlijk goed, maar ik wilde vooral coach worden.

Toen ik de eerste ochtend daar arriveerde op de prachtige natuurlijke locatie in Friesland en te horen kreeg dat we vooral ons gevoel moesten volgen en niet meer over de dingen moesten nadenken verloor ik vrij snel de gedachte dat ik coach wilde worden en stortte ik me vol overgave op de laagdrempelige maar o zo efficiënte oefeningen. De groepsdynamiek gaf de opdrachten een extra dimensie. Bij elke opdracht kwam ik steeds met de “juiste” persoon samen en regelmatig vonden we herkenning en confronterende spiegels bij elkaar.

Diverse eenvoudig klinkende zienswijzen en inzichten hebben mij daar handvatten gegeven voor het leven. Eén daarvan is bijvoorbeeld waar je je focus op richt, komt vaker op je pad en iedereen herkent het denk ik wel. Ik kocht eens een nieuwe auto, een Opel Mokka. Mijn ouders kende dit type niet, ze hadden er nooit van gehoord en hadden het nog nooit zien rijden. Totdat ik had verteld dat ik er eentje gekocht had en ineens zagen ze ze overal.
Dit kwam niet omdat er nu ineens zoveel meer Opel Mokka’s waren, maar omdat ze er nu oog voor hadden. Door Big Five let ik meer op de leuke momenten in het leven en ineens lijkt het dat er veel meer leuke momenten zijn, net zoals het tegenovergestelde natuurlijk ook het geval kan zijn als je de focus hebt op negatieve gebeurtenissen. Je kent ook vast wel iemand in je omgeving die zegt: “Ik heb ook altijd pech!” maar is dat dan ook echt zo…?

“Het hele idee van coach worden was ik compleet vergeten, totdat ik het 5e levensdoel uit mijn werkboek ontdekte…”

Het hele idee van coach worden was ik compleet vergeten, totdat ik het 5e levensdoel uit mijn werkboek ontdekte: Mensen inspireren op mijn eigen manier!

Hier ga ik invulling aan geven door mensen hun eigen Big Five For Live te laten ontdekken en ze inspireren door te laten focussen op die dingen waar ze zelf blij van worden.

Aansluitend heb ik dan ook het Coachkompas gevolgd om te onderzoeken welke doelgroep het beste bij mij past om te gaan coachen. Het waren wederom 2 super inspirerende en vooral ook confronterende dagen.

Inmiddels probeer ik volledig te leven volgens mijn eigen Big Five, dit gaat de ene dag gemakkelijker dan de andere, maar door de diverse e-mails en opdrachten word ik er regelmatig aan herinnerd.

Ook ben ik bezig om mijn eigen coaching praktijk op te zetten en onder de vleugels van Big Five For Life. Ik ga me richten op mensen die net zo ambitieus zijn als ik altijd ben geweest, maar ondanks hun harde werken niet die voldoening er uit halen waar ze naar op zoek zijn. Mensen, voornamelijk mannen, die non-stop blijven werken en hierdoor vergeten te genieten van het hier en nu.

Het is zo zonde dat er zoveel mensen zijn die een prachtig gezin thuis hebben zitten, waarvoor ze dag en nacht aan het werk zijn zodat ze het later goed hebben, terwijl dit later misschien niet eens komt.

Eindelijk voel ik dat ik op de goede weg zit en lijkt het erop alsof ik altijd al in deze richting ben gestuurd, maar het nooit heb opgevolgd. Al regelmatig kreeg ik in mijn voorgaande functies extra taken als het inwerken van mensen om deze nieuwe dingen aan te leren. Of werd ik plots voor een groep gezet om een inspirerend praatje te houden, waarna ik vaak lovende kritieken kreeg. Nu ga ik hier eindelijk echt iets mee doen.

Mooi hoe alles dan ineens op zijn plek kan vallen en hoe ik door mijn 5 levensdoelen eindelijk weet welke koers ik ga varen en daar ook nog eens volop van kan genieten!